"Innovatie is per definitie nooit af"

Erik Zandsteeg

Innovatie houdt per definitie nooit op. Als development engineer gaat dat ook op voor Erik en maakt hij de software voor alle meetsystemen intelligenter, sneller en betrouwbaarder. Hij optimaliseert gebruiksvriendelijkheid en de werking van de systemen zelf. Dus niet alleen bedieningssoftware, maar vooral ook software voor de zogenaamde backend – de digitale techniek die je als gebruiker niet ziet, maar wel mérkt, doordat alles vlekkeloos functioneert.

Onmogelijk kan niet

Zijn focus ligt bij het ontwikkelen van intelligente beeldanalyse en -bewerking. Met een gemotiveerd team legt hij dagelijks de lat zo hoog mogelijk, op zoek naar de ultieme meettechniek. Natuurlijk bestaat die niet, want alles is relatief. En dat is maar goed ook, want juist de grenzeloosheid van technologie is precies wat Erik zo fascineert.

Vertel hem daarom nooit dat iets onmogelijk is, want dan laat hij niet meer los. Erik krijgt namelijk juist een kick van het ontwikkelen van “onmogelijke” softwareoplossingen en schiet in een hogere versnelling bij complexe problemen op zowel product- als operationeel niveau: bijvoorbeeld bij een praktisch onvindbare softwarebug die de productie van een klant onderbreekt. “Het zo snel mogelijk vinden van een workaround is dan essentieel, zodat de productie bij de klant hervat kan worden terwijl je hier parallel aan zoekt naar een definitieve oplossing.”

En ook het ontwikkelen van softwareoplossingen op maat vindt Erik spannend, met name omdat die bij installatie direct voor 100% moet functioneren.

Functionele perfectionist

Met zo’n pragmatische en oplossingsgerichte instelling zou je het daarom niet zeggen, maar toch is Erik een echte perfectionist. Gelukkig wel één van het nuttigere soort die niet verzand in details, en juist éérst zorgt voor een werkend geheel en pas daarna alle details perfectioneert.

Vrijere en minder toegepaste oplossingen ontstaan tijdens de vele research & development-projecten. Binnen deze ideeëncouveuse zoekt GREEFA constant de technische grenzen op – die Erik en zijn team regelmatig overschrijdt. De geoogste ideeën vormen vaak de basis voor nieuwe meetsystemen, of hun doorontwikkeling.

Toegewijd aan innovatie

Na in 2007 te zijn begonnen als software engineer is Erik inmiddels doorgegroeid tot development engineer. Omdat hij direct al aangaf zich puur te willen focussen op softwareontwikkeling van het hoogste niveau – en minder wilde managen – gaf GREEFA hem deze puur technische functie: “De constante focus van een toegewijd research & development team betaalt zich echt uit. Dat moet ook wel wanneer je als GREEFA je voorsprong wilt behouden. Bovendien gaat elke dag puur met techniek bezig zijn me nooit vervelen. Voor mij is dit namelijk veel meer dan alleen mijn werk; het is mijn passie.”

Pure trots

Erik’s ogen stralen wanneer de iQS4 ter sprake komt – GREEFA’s nieuwste systeem voor externe kwaliteitsmeting: “Ga maar eens na: 40 kleurenfoto’s én 40 infrarood hoge-resolutiefoto’s per vrucht, waarbij de machine 80-100 vruchten per sec sorteert. In die enkele seconde verwerkt het systeem dus 8000 hoge-resolutieafbeeldingen – maar liefst 480.000 stuks per minuut. Per dag zijn dat een mind boggling 691.200.000 afbeeldingen. Een bijna absurde hoeveelheid data die real-time, en met zeer hoge precisie, wordt geprojecteerd op haarscherpe 3D draadmodellen.” Dan is het inderdaad niet zo vreemd dat je daar als ontwikkelaar trots op bent.